Home Nieuws Hoogtepunten 2019

1. Nieuw gebied

Na jaren van voorbereiding was het dit seizoen dan eindelijk zover. We begonnen met de vernieuwing van het oudste gebied van Apenheul. Er komen nieuwe verblijven voor de wolapen en de baardsaki’s, een nieuw gebied met loslopende apen én een grote speeltuin en vernieuwde horecagelegenheid. De bouw is inmiddels in volle gang.

2. Babyboom in het Madagaskargebied

In het Magadaskargebied was er dit seizoen ook sprake van een babyboom. Er werden kleintjes geboren bij de roodbuikmaki’s, kroonmaki’s, ringstaartmaki’s én bij de bamboemaki’s. Bamboemaki’s komen niet veel voor in dierentuinen en worden in het wild met uiterven bedreigd, dus hier zijn baby’s nog eens extra welkom. En wat zien ze er schattig uit!

Alaotra bamboemaki's staan op de lijst met 25 meest bedreigde primatensoorten.

Talapoins zijn niet bedreigd in het wild, maar wel heel zeldzaam in dierentuinen.

3. Nieuwe soort

We begonnen de opening van ons seizoen meteen goed met de komst van een nieuwe apensoort: talapoins! Vanuit Stichting AAP verhuisden er twee mannetjes naar ons park, die een plekje kregen op het eiland dat voorheen werd bewoond werd door de roodkruinmangabeys. Talapoins zijn de kleinste apen van Afrika. Voor bezoekers was het soms dus best een uitdaging om ze te spotten. Maar met een beetje geduld kwam het allemaal goed!

4. Apenheul 48 jaar

In de zomer vierden we onze 48ste verjaardag. Dat deden we met een speciale traktatie voor de bonobo’s, die suikerriet kregen. Daarnaast kregen we in de zomer te maken met maar liefst 3 hittegolven. Om dat een beetje dragelijk te maken voor de dieren, trakteerden we de orang-oetans op reuze-ijsjes.

5. 19 doodshoofdaapjes geboren

Ook bij de doodshoofdapen was het goed raak dit seizoen: daar werden maar liefst 19 kleintjes geboren! Deze enorme babyboom is inmiddels al een stuk zelfstandiger dan een paar maanden terug. Ze klimmen en klauteren al lekker door het bos en hebben fijne speelmaatjes aan elkaar.

6. Gorilla Bongo terug naar Apenheul

Een oude bekende van ons kwam terug naar Apenheul: het bronzen Bongo-beeld verhuisde vanuit de Apeldoornse binnenstad terug naar Apenheul. Hij heeft nu een plekje op het voorplein van Park Berg & Bos en is een populaire selfiespot geworden. Ben jij al met hem op de foto geweest?

Gorilla Bongo was zo’n 30 jaar lang de leider van de gorillaharem in Apenheul.

7. Zwarte brulaap geboren

Voor het eerst sinds 8 jaar werd er in het voorjaar van 2019 weer een zwarte brulaap geboren. En daar bleef het niet bij, want al snel volgde een tweede kleintje! De brulapenbaby’s groeien als kool en maken het goed. Ze zijn nu allebei nog blond. Afhankelijk van hun geslacht krijgen ze misschien nog een andere kleur. De vrouwtjes blijven namelijk blond, mannetjes worden na een paar jaar zwart.

Apenheul is de enige dierentuin binnen de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) waar zwarte brulapen leven.