Home Nieuws Gorilla's Tayari en Iriki gaan verhuizen

 

Babyboomers

Tayari en Iriki zijn allebei in 2011 geboren: het jaar waarin er in Apenheul maar liefst vijf gorillavrouwtjes een kleintje kregen. Inmiddels zijn Tayari en Iriki acht jaar oud en hebben ze de leeftijd om ‘uit huis te gaan’ en zelf moeder te worden. Het is de bedoeling dat dat gaat gebeuren met de volwassen gorillaman D’Jeeco, die sinds 2016 in Taipei Zoo leeft. Leuk detail: deze man komt oorspronkelijk ook uit Nederland. D'Jeeco is namelijk in 1998 in Diergaarde Blijdorp geboren.

Fokprogramma

De verhuizing van Tayari en Iriki heeft alles te maken met het fokprogramma (EEP) voor gorilla’s dat Apenheul coördineert. Het doel van dit fokprogramma is om genetisch gezonde groepen gorilla’s in dierentuinen in stand te houden. Zilverrug D’Jeeco woont op dit moment nog alleen. Dankzij de komst van Tayari en Iriki krijgt hij de kans om een harem op te bouwen en zich voort te planten: belangrijke onderdelen van het welzijn van een gorillaman. Bovendien krijgen Tayari en Iriki nu de kans om moeder te worden, wat weer een belangrijk onderdeel is van het sociale bestaan van een gorillavrouw.

‘Ruil’

Om dezelfde redenen verhuisde Apenheul’s huidige gorillaleider Bao Bao in 2018 vanuit Taipei Zoo naar Apenheul. Hij leefde daar al jarenlang alleen en had nog niet eerder een groep geleid. In Apenheul heeft hij de kans gekregen om de nodige sociale gorillavaardigheden op te doen. De afgelopen anderhalf jaar heeft hij zich ontwikkeld tot een stabiele leider van de harem in Apeldoorn. Na de verhuizing van Tayari en Iriki blijft hij met nog zeven andere gorilla’s over. De verwachting is echter dat de groep zich over niet al te lange tijd zal uitbreiden. Het is namelijk de bedoeling dat ook Bao Bao voor gezonde nakomelingen gaat zorgen.

Gorilla’s in het wild

In het wild worden laaglandgorilla’s met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied verdwijnt en er wordt op gorilla’s gejaagd voor hun vlees. Dierentuinen wereldwijd werken daarom met elkaar samen in de vorm van fokprogramma’s. Zo houden zij gezamenlijk een genetisch gezonde reservepopulatie in stand. Apenheul coördineert het fokprogramma voor gorilla's sinds 2006.