Home Nieuws Bonobo Zuani overleden

Cyste

Begin oktober kreeg Zuani gezondheidsproblemen. Ze kreeg medicatie van de dierenarts, maar die leek niet te helpen. Daarom werd Zuani onder narcose gebracht voor nader onderzoek. Tijdens dit onderzoek werd een cyste ter grootte van een voetbal in haar buik ontdekt. Vanwege de gezondheidsrisico’s van de cyste moest deze direct verwijderd worden. Behalve de dierenarts, waren er ook humane artsen aanwezig bij deze complexe operatie, die in totaal 4 uur duurde. De operatie was zwaar voor Zuani. In totaal is ze 7 uur onder narcose geweest, maar ze kwam goed bij.

Achteruit

Helaas herstelde Zuani niet en ging haar gezondheid nog meer achteruit. De dierenarts en de dierverzorgers hebben Zuani nauwlettend in de gaten gehouden en haar de best mogelijke zorg gegeven. Ook ’s avonds en ’s morgens vroeg kwam er iemand langs om bij haar te kijken. Helaas heeft de goede zorg niet mogen baten en overleed Zuani op 20 oktober 2019 in Apenheul.

Makasi

Het zoontje van Zuani, Makasi (10 jaar), blijft achter in Apenheul. Er zal een spannende tijd voor hem aanbreken, want normaal gesproken blijven bonobo-mannen hun leven lang bij hun moeder. Makasi is nog niet volwassen, maar kan al wel goed voor zichzelf zorgen. Op dit moment vindt hij steun bij bonobo’s Jill en Bolombo. De verwachting is dat hij zich uiteindelijk wel weet te redden in de groep.

Over Zuani

Bonobo Zuani was een bonobo met een bijzonder verhaal. Ze is niet - zoals de meeste dieren in Apenheul - in een dierentuin geboren, maar komt uit het wild. Daar heeft ze een turbulent leven geleden, waarbij ze gevangen werd genomen door illegale stropers. Gelukkig kon ze gered worden en kwam ze, samen met haar dochter Liboso en vier andere bonobo’s, via vele wegen in Apenheul terecht.

Zuani was een pittige dame met een sterk karakter. Ze wist wat ze wilde en gaf dat ook altijd duidelijk aan. Toch was ze ook heel zorgzaam voor haar kinderen Liboso en Makasi. Liboso leeft inmiddels in de dierentuin van Stuttgart, waar ze een dochter en zoon heeft gekregen. De dochter van Liboso is zelf ook moeder geworden en dat maakt dat Zuani op 29-jarige leeftijd overgrootmoeder was. We zijn verdrietig om het verlies van Zuani, maar ook blij dat we haar een heel fijn en veilig leven hebben kunnen geven tussen haar soortgenoten.