Home Nieuws Zeldzame bamboemaki geboren

Fokprogramma

Apenheul is onderdeel van het Europees fokprogramma om Alaotra bamboemaki’s in dierentuinen in stand te houden. In het wild leeft de soort op het Afrikaanse eiland Madagaskar (rond het Alaotrameer). Daar moet hun leefgebied steeds vaker plaatsmaken voor rijstvelden: een belangrijke inkomstenbron van de bevolking op Madagaskar. Hierdoor zijn er nog maar een paar duizend bamboemaki’s in het wild. Ook in dierentuinen komen ze niet veel voor. Van de soort die je in Apenheul kan bewonderen, leven er zo'n 70 individuen in Europese dierentuinen.

Speelmaatje

De groep bamboemaki’s in Apenheul bestaat nu uit 7 dieren. Zij delen hun verblijf met de kroonsifaka’s. Bamboemaki’s hebben tijdens hun eerste levensweken alle hulp van hun moeder nodig. Daarna zijn ze al snel zelfstandig. De moeders dragen hun kinderen de eerste weken in hun mond als ze ze willen verplaatsten. Een leuk gezicht als je Apenheul deze zomer bezoekt! Bovendien wacht er al een speelmaatje op de pasgeboren bamboemaki. Eén van de andere vrouwtjes heeft onlangs namelijk óók een kleintje heeft gekregen. Je kan binnenkort dus volop genieten van spelende, jonge bamboemaki's!

Leuke weetjes

  • Vanwege hun naam zou je denken dat bamboemaki's veel bamboe eten. In het wild is dat niet zo. Er groeit namelijk geen bamboe meer rondom het Alaotrameer waar de bamboemaki's leven. In Apenheul staat dit lekkers wel op hun menu!
  • Als bamboemaki-vrouwtjes een kleintje hebben gekregen, veranderen ze in een soort pitbulls die hun kroost goed beschermen. Je kan dan maar beter uit de buurt blijven!
  • Bij bamboemaki’s zijn de vrouwtjes de baas. Zij hebben bijvoorbeeld als eerste recht op een lekker hapje.