Home Nieuws Apenheul levert cruciale informatie voor behoud biodiversiteit

Informatie verzamelen

Veel diersoorten worden in het wild met uitsterven bedreigd. Apenheul zet zich daarom wereldwijd in voor natuurbescherming. Uit een recent onderzoek* blijkt dat informatie over vruchtbaarheid en overlevingskansen van dieren essentieel is om dieren in het wild te beschermen. Maar wat blijkt: voor 98% procent van de soorten zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën is deze informatie helemaal niet beschikbaar. Nieuwe informatie hierover is dus ontzettend belangrijk.

Kennisbank

Apenheul werkt hier – samen met andere dierentuinen – hard aan. We werken sinds 1987 met het Zoological Information Management System (ZIMS). In dit systeem slaan we alle informatie en gegevens op over de dieren die in Apenheul leven of hebben geleefd. Doordat we al jaren informatie verzamelen, is er inmiddels een stuk meer informatie bekend. Bijvoorbeeld over de manier waarop we dierpopulaties het beste kunnen versterken, op welke leeftijd vrouwtjes zich voortplanten, hoeveel jongen overleven tot ze volwassen zijn en hoe lang volwassen dieren leven. Deze informatie is cruciaal om dieren in het wild te beschermen, want hoe meer we weten, hoe beter we dieren en natuur kunnen beschermen.

Cruciale informatie

Apenheul heeft sinds 1987 gegevens aan ZIMS toegevoegd over 170 soorten zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën. Om aan al die informatie te komen, werken we nauw samen met andere dierentuinen. Mede dankzij onze inzet is er nu nieuwe informatie bekend die onderzoekers kunnen gebruiken om bijvoorbeeld nieuwe analyses te maken. En dat helpt weer bij het behouden van diersoorten en dus de biodiversiteit. Wij zijn trots dat we cruciale informatie konden leveren om de wetenschap weer een stukje verder te helpen!

Het onderzoek werd gepubliceerd in journal Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).