Home Nieuws Eerste doodshoofdaap van het seizoen geboren in Apenheul

Grootste groep in Europa

Van alle dierentuinen in Europa leeft in Apenheul de grootste groep Boliviaanse doodshoofdapen. Ze lopen gewoon los tussen de bezoekers, wat ze enorm populair maakt bij het publiek. Je kan de kleintjes dan ook van heel dichtbij te bewonderen op de ruggen van hun moeders. Bovendien wordt het een groot feest der herkenning. Tussen apen en mensen zijn namelijk veel overeenkomsten als het aankomt op de opvoeding van kinderen. 

Herken jezelf

Zo drinken de doodshoofdapenbaby’s voorlopig nog melk bij hun moeder en gaan ze over een paar maanden ‘naar de crèche’ – een vorm van moederzorg die Apenheul in de loop der jaren zelf bij deze apensoort heeft ontdekt. De moeders parkeren hun kinderen op een centrale plek in een boom en laten een ander vrouwtje oppassen. Zo hebben ze zelf even de handen vrij. Als je Apenheul bezoekt, zal je deze en nog veel meer overeenkomsten tussen apen en mensen ontdekken nu dit jaar het thema ‘Herken jezelf’ centraal staat. 

Over doodshoofdapen

De groep Boliviaanse doodshoofdapen in Apenheul telt nu 72 apen. In het wild leeft deze apensoort in de tropisch regenwouden en mangrovebossen van Bolivia, Peru en Brazilië. Boliviaanse doodshoofdapen worden niet bedreigd, maar hun leefgebied wordt wel steeds kleiner door boskap. Apenheul is onderdeel van een Europees fokprogramma om deze apensoort in dierentuinen in stand te houden. Meer informatie over doodshoofdapen lees je in onze Apen-ABC.