Home Nieuws Zwarte brulaap geboren

Bijzondere geboorte

Zwarte brulapen zijn zeldzaam in dierentuinen in Nederland. Wij zijn de enige dierentuin binnen de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen waar je deze Zuid-Amerikaanse apensoort kan bewonderen. We zijn heel blij met de geboorte van de zwarte brulaap. Apenheul is namelijk onderdeel van een Europees fokprogramma om zwarte brulapen in dierentuinen in stand te houden. In het kader van dit fokprogramma verhuisde er vorig jaar een nieuwe man vanuit Zoo Leipzig naar ons park om de groep letterlijk nieuw leven in te blazen. En dat is gelukt: nieuwkomer Lothar heeft zijn dienst als fokman binnen een jaar bewezen nu hij voor de eerste keer vader is geworden. Bij die ene keer zal het bovendien niet blijven: ook bij een ander vrouwtje in de groep is een dikke buik te zien.

Nu nog blond

De pasgeboren brulaap heeft nu nog een lichte vacht. Of deze zwart kleurt is nog even de vraag, want het geslacht van de kleine is nog niet bekend. Zwarte brulaap-vrouwen behouden hun lichte vacht. Bij mannetjes kleurt deze zwart als ze ongeveer 3 jaar oud zijn. Zodra het geslacht van de nieuwste aanwinst bekend is, geven we het kleintje een passende naam. In totaal bestaat de groep zwarte brulapen in Apenheul nu uit vijf dieren.

Over zwarte brulapen

Zwarte brulapen laten - zoals hun naam al zegt - dagelijks een luid gebrul horen. In Apenheul doen ze dat meestal in de ochtend. In het wild leeft de soort in de bossen van Zuid-Brazilië, Paraguay en een deel van Argentinië. Ze worden niet met uitsterven bedreigd, maar hun aantallen nemen wel af. De bossen waar ze leven moeten steeds vaker plaatsmaken voor soja-plantages of als plek waar de bevolking hun vee laat grazen.