Home Nieuws Apenheul krijgt nieuwe apensoort

In beslag genomen

De mannetjes Lucas en Wyse kwamen van particuliere eigenaren en zijn eind 2017 door de Spaanse autoriteiten in beslag genomen en naar Stichting AAP gebracht. Talapoins zijn niet zo groot, de kleinste van alle echte apen van Afrika, maar daardoor zeker niet geschikt om als huisdier gehouden te worden. David van Gennep, directeur van Stichting AAP: “AAP wordt op dagelijkse basis geconfronteerd met de problemen die het gevolg zijn van de handel in exotische dieren. Eigenaren willen van hun ‘huisdier’ af, omdat de aanschaf een slecht doordachte, impulsieve aankoop was, zonder zich van tevoren goed te laten informeren.”

Het uiteindelijke doel van AAP is om dieren te herplaatsen naar een geschikt adres waar ze de rest van hun leven onder goede omstandigheden kunnen doorbrengen. Dit hebben zij voor deze dieren gevonden bij Apenheul. Talapoins zijn niet bedreigd in het wild, maar wel heel zeldzaam in dierentuinen. Er is geen andere dierentuin in Nederland die deze soort heeft. Voor ons is het dan ook een interessante soort om te houden. Bovendien vinden we het belangrijk om deze bijzondere dieren een goed leven te geven.

Nieuw leven in Apenheul

Apenheul houdt al sinds 1971 veel verschillende soorten apen. Vandaag de dag leven er bij ons in het dierenpark zo’n 300 apen van 35 verschillende soorten. Die jarenlange ervaring komt ook zeker van pas bij het houden van apen. In Apenheul houden we dieren zo veel mogelijk in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. We besteden veel aandacht aan het welzijn en de huisvesting van de dieren. Je ziet dan ook dat dieren in ons park veel van hun natuurlijke gedrag vertonen, bijvoorbeeld als het gaat om sociale rangorde, gedrag en voortplanting. Door Lucas en Wyse te introduceren met twee talapoins die niet door mensenhanden zijn grootgebracht, verwacht we dat ze veel meer hun natuurlijke gedrag zullen vertonen en eindelijk een mooi leven kunnen leiden. Uiteindelijk hopen we een groep te kunnen houden op een manier zoals ze in het wild ook voorkomen. We hopen dan ook dat de nieuwkomers als onderdeel van het Europese fokprogramma in de toekomst voor nakomelingen zullen zorgen.

Vanaf de opening van Apenheul zullen de talapoins al zichtbaar zijn voor publiek. Je bent van harte welkom om langs te komen! We zijn in 2019 geopend op 30 en 31 maart en van 6 april t/m 3 november. Kaartjes met korting koop je supervoordelig in onze webwinkel!