Home Nieuws Apenheul sloopt hoofdgebouw

Ontwikkelen voor aap, mens én natuur

De sloop van ons hoofdgebouw is onderdeel van de herinrichting van het gebied rondom de uitgang van Apenheul. We gaan Apenheul uitbreiden binnen de poorten van ons park. Een groot deel van dit gebied was namelijk nog niet toegankelijk voor bezoekers. Ook vonden we dat de apen (zoals de wolapen en gouden leeuwapen) hier niet goed meer tot hun recht kwamen. Door het gebied opnieuw in te richten, ontstaat er meer ruimte voor de apen, bezoekers én de lokale flora en fauna.

Zo komt er een nieuw gebied waar verschillende dwergapen los tussen de bezoekers lopen. Ook krijgen de apen nieuwe binnenverblijven, waar je ze bij slecht weer kan bewonderen. Nieuw is verder de expliciete aandacht voor biodiversiteit. We planten inheemse loofbomen, fruitbomen, leggen een bloemenweide aan én bouwen de grootste insectenmuur van Europa. Zo wordt de biodiversiteit gestimuleerd en de leefomgeving van de apen verder verrijkt. Bovendien ontstaat hiermee extra beleving voor de bezoekers, die de loslopende apen middenin die natuur kunnen ontdekken. Tot slot gaan we een bestaande horecagelegenheid vernieuwen, zodat je straks van een hapje en drankje kan genieten mét uitzicht op de apen.

Afscheid van historie

Met de sloop nemen we afscheid van een historisch gebouw in Apenheul. Het hoofdgebouw stond namelijk in het gebied waar Apenheul-oprichter Wim Mager in 1971 begon met het houden van de eerste loslopende apen! Het hoofdgebouw werd opgeleverd in 1984. Het deed jarenlang dienst als kantoorruimte en als binnenverblijf voor verschillende apen. Het hoofdgebouw verdwijnt trouwens niet helemaal: we zullen verschillende onderdelen en materialen hergebruiken bij de bouw van de insectenmuur. 

Bezoekers

Wie Apenheul in 2019 bezoekt, kan zien hoe we dit gebied verder ontwikkelen. De planning is dat het vernieuwde gebied in het voorjaar van 2020 klaar is. Tijdens de werkzaamheden is Apenheul gewoon open en kan je alle apen zien. Sommige apen verblijven wel op een andere plek in het park, zodat ze geen last hebben van de werkzaamheden. In 2019 is Apenheul open op 30 en 31 maart en van 6 april t/m 3 november.