Home Nieuws Apenheul ontwikkelt

Wat kan je verwachten?

Het gebied rondom de uitgang van Apenheul was nog niet volledig toegankelijk voor bezoekers. We gaan het gebied nu helemaal openstellen en verder ontwikkelen, zodat je straks met een écht Apenheul-gevoel naar huis gaat! We vernieuwen het gebied voor aap, mens en natuur:

Parkplan Apenheul 2019 

  • De dwergapen, wolapen en baardsaki’s krijgen nieuwe verblijven. Zo komt er een natuurlijke dwergapenvallei. Daar lopen de dwergapen (zoals de gouden leeuwapen) straks los tussen de bezoekers. Bovendien krijgen ze een nieuw binnenverblijf, waar je de apen ook bij slecht weer goed kan bewonderen.
  • De lokale flora en fauna zijn het thuis van de apen. En dat mag wat ons betreft nog veel meer gezien worden! Daarom ontwikkelen we een ‘proeftuin’. We geven we de natuur en de biodiversiteit een impuls. Naaldbomen maken plaats voor inheemse loofbomen, er komen fruitbomen en een bloemenweide. We planten meer nieuwe bomen dan dat we wegnemen. Bovendien vind je hier straks de grootste insectenmuur van Europa!
  • Café Lazy Monkey gaat plaatsmaken voor een nieuwe, deels overdekte horecagelegenheid. Daar kan je straks genieten van onze Lazy Monkey koffie en nog veel meer lekkers. Bij het restaurant komt bovendien een natuurlijke speelvoorziening waar kinderen zelf de aap kunnen uithangen.

Afscheid van historie

Om alle plannen uit te voeren, moeten we afscheid nemen van een stukje historie van Apenheul: het oude ‘hoofdgebouw’ verdwijnt. Dit gebouw heeft jarenlang dienst gedaan als kantoorruimte en als binnenverblijf voor onder andere de dwergapen, wolapen en baardsaki’s. Deze dieren zijn inmiddels verhuisd naar andere verblijven in Apenheul. Het oude hoofdgebouw verdwijnt trouwens niet helemaal, maar zal ‘voortleven’ in bijvoorbeeld de insectenmuur.

Natuurlijk bouwen

Apenheul staat voor liefde voor dieren en natuur. Daarom bouwen we zo duurzaam mogelijk. De dierverblijven voldoen aan de laatste inzichten op het gebied van dierenwelzijn en de functionele eisen van onze dierverzorgers. Waar mogelijk zullen we materialen hergebruiken. Ook het groene karakter van Apenheul zal niet ontbreken.

Samen sterk

Om onze plannen te verwezenlijken, werken we samen met architect Martijn de Geus van maison h. Martijn heeft vroeger als gorillaverzorger bij Apenheul gewerkt en deelt zijn liefde voor dieren en natuur als geen ander met ons. Hij helpt ons - samen met landschapsarchitect Hans Smolenaers en architect Han Zhang - om alle plannen vorm te geven met aandacht voor onze missie. Daarnaast werken we tijdens de bouw samen met verschillende lokale partners, zoals BAM Bouw & Techniek en aannemingsbedrijf Draisma.

Wat betekent het voor je bezoek in 2019?

Allereerst zijn de meeste apen in 2019 gewoon zichtbaar! Wel kan je ze soms op andere plekken tegenkomen dan je gewend bent. Verder zorgen wij ervoor dat je tijdens je bezoek zo min mogelijk hinder van de werkzaamheden ondervindt. Je kan dus gewoon de gebruikelijke route in Apenheul lopen.

Opening in 2020

Het duurt nog even voordat de herinrichting van het gebied gereed is. Komend seizoen kan je zien hoe we het gebied ontwikkelen. We hopen dat je het leuk vindt om te zien wat er gebeurt en wat er gaat komen. Als alles verloopt zoals gehoopt, zijn we in het voorjaar van 2020 klaar. In de tussentijd hebben de dieren dan genoeg tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving en kan de natuur zich volop ontwikkelen. Tot die tijd houden we je via onze website, nieuwsbrief en social media op de hoogte.