Home Nieuws Slingeraap geboren

Zeer bedreigd

Colombiaanse slingerapen (Ateles fusciceps rufiventris) zijn erg zeldzaam in het wild. Ze leven vooral in Oost-Panama en West-Colombia. Daar is hun voortbestaan ernstig in gevaar. Steeds meer stukken van hun leefgebied verdwijnen door boskap. Bovendien wordt er op slingerapen gejaagd voor hun vlees en worden ze verhandeld als huisdier. Hierdoor leven er nog maar een paar honderd Colombiaanse slingerapen in het wild.

Apenheul is al zo’n 25 jaar aangesloten bij een internationaal fokprogramma voor Colombiaanse slingerapen. Door samen te werken met andere Europese dierentuinen, houden we met succes een reservepopulatie slingerapen in stand. De komst van de kleine is dus heel welkom! De groep slingerapen in Apenheul bestaat nu uit 12 dieren. Daarmee is het de op drie na grootste groep Colombiaanse slingerapen in dierentuinen in Europa.

Babyboom

De slingerapenbaby is niet het eerste jong van dit seizoen. Al sinds februari is het raak bij de verschillende apenmoeders in Apenheul. De teller staat inmiddels op 35 baby’s bij 12 verschillende apensoorten! In ons hele park kan je in totaal 35 verschillende apensoorten bewonderen. Daarvan spelen de slingerapen een bijzondere rol in onze geschiedenis. Zij horen namelijk bij één van de eerste apensoorten die bezoekers in Apenheul konden bewonderen na de oprichting van ons park in 1971. In de huidige groep leeft zelfs nog één slingeraap uit de beginjaren: vrouwtje Pepi, die in mei 2018 haar 50ste verjaardag vierde.