Home Nieuws Bonobo Monyama verhuisd

Fokprogramma

Het vertrek van Monyama heeft alles te maken met het fokprogramma voor bonobo’s, waar Apenheul onderdeel van is. Internationale dierentuinen werken met elkaar samen om deze apensoort in dierentuinen in stand te houden. En dat betekent dat er regelmatig dieren van de ene naar de andere dierentuin verhuizen.

Het is normaal dat bonobo-vrouwen hun geboortegroep op een bepaald moment verlaten. Ze sluiten zich dan aan bij een andere groep, om zich daar voort te planten. In het wild gebeurt dat als de vrouwen geslachtsrijp zijn. Ze zijn dan meestal zo’n 9 jaar oud. Voor Monyama is die tijd nu aangebroken. We hopen natuurlijk dat ze in Zoo Berlin uiteindelijk zelf moeder mag worden!

Goede zorgen

Monyama is een dochter van Jill, de alfavrouw van de bonobo’s in Apenheul. Jill is op 14 februari 2018 bevallen van een zoon. Monyama heeft dus een mooie kans gekregen om het moederschap bij mama Jill af te kijken. Monyama was bovendien helemaal klaar voor vertrek. Waar ze vroeger nog onafscheidelijk was van moeder Jill, liet ze de laatste maanden merken dat ze prima zonder haar moeder kan. Monyama bracht haar tijd ook graag door met andere dieren in de groep in plaats van haar moeder.

Eén van onze dierverzorgers is met Monyama meegereisd naar Berlijn om haar verhuizing in goede banen leiden. Zo heeft Monyama de eerste dagen in elk geval een vertrouwd gezicht om zich heen. Onze dierverzorgers kennen het karakter van Monyama als geen ander. Die informatie komt onze collega’s in Duitsland goed van pas als ze haar gaan introduceren met de andere bonobo’s in Zoo Berlin. We hopen dat Monyama zich er snel thuis voelt.

Over bonobo’s

Bonobo’s zijn mensapen. Van alle apen lijken zij het meest op de mens. Ons DNA komt voor zo’n 98% overeen! Ze lijken veel op chimpansees, maar er zijn verschillen. Bonobo’s zijn bijvoorbeeld iets slanker gebouwd. In het wild leven bonobo’s in de Democratische Republiek Congo (Afrika). Daar worden zij met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied verdwijnt door boskap. Ook wordt er op de bonobo’s gejaagd. Bovendien is de politieke en economische situatie in de Democratische Republiek Congo heel onstabiel. Natuurbescherming staat er dus niet hoog op de agenda.

In het wild

Apenheul is de enige dierentuin in Nederland waar bonobo’s te zien zijn. Door bezoekers kennis te laten maken met deze bijzondere apensoort, hoopt Apenheul liefde voor dieren en natuur te stimuleren. Ook in het wild is Apenheul actief om de bonobo’s te beschermen. Het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF) steunt al meer dan tien jaar het project ‘Lola y bonobo’: een opvangcentrum voor bonobo’s in de Democratische Republiek Congo. Lola ya bonobo beschermt de bonobo’s, gaat de jacht tegen, vangt bonobo’s op en plaatst ze terug in het wild.