Home Nieuws Tweeling bij de gouden leeuwapen geboren

Bijzondere apen

De geboorte van de tweeling is bijzonder. Gouden leeuwapen leven in het wild in het Atlantisch regenwoud van Brazilië. Hier wordt hun voortbestaan helaas bedreigd, omdat steeds meer bos door houtkap verdwijnt. Niet voor niets is Apenheul onderdeel van een fokprogramma voor gouden leeuwapen. Door samen te werken met andere dierentuinen, houden we met succes reservepopulaties gouden leeuwapen in stand.

Terug in het wild

Gouden leeuwapen spelen ook nog eens een bijzondere rol in de geschiedenis van Apenheul. Het lukte Apenheul om in de jaren ‘90 samen met andere dierentuinen gouden leeuwapen terug te zetten in het wild. Tussen de circa 1.600 gouden leeuwapen in Brazilië lopen dus ook nakomelingen van gouden leeuwapen uit Apenheul rond. De gouden leeuwaap is de enige apensoort waarvoor zo’n succesvol herintroductieprogramma is doorgevoerd.

Natuurbehoudproject

Vandaag de dag is Apenheul nog steeds actief in Brazilië. Daar steunt het Apenheul Natuurbehoudfonds een project om versnipperde stukken bos weer met elkaar te verbinden. Door het aanleggen van deze ‘corridors’ kunnen gouden leeuwapen zich over een veel groter gebied verspreiden. En dat vergroot hun overlevingskansen. Een deel van de opbrengst van Apenheul gaat naar het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF). Daar profiteren dus ook de gouden leeuwapen in het wild van.

Twee tweelingen

De gouden leeuwapenfamilie in Apenheul telt nu 6 dieren. Bij deze apen is het normaal dat de moeders één à twee keer per jaar een tweeling krijgen. Vorig jaar beviel moeder Feia van haar eerste gezonde tweeling. Omdat het grootbrengen van die tweelingen best een zware klus is, helpen alle leeuwapen uit de familie mee met de opvoeding. De kersverse baby's kunnen dus rekenen op de nodige hulp van hun oudere broer en zus. Het geslacht van de tweeling is nog niet bekend. De dieren hebben dan ook nog geen naam.

Ook interessant