Home Nieuws Heel veel babynieuws

Kwetsbare aap

De geboorte van de kleine roodkruinmangabey is erg welkom. Deze apen hebben namelijk een kwetsbare positie in het wild. Ze leven in de regenwouden, moerasbossen en mangrovebossen van West-Afrika. Daar verdwijnen grote stukken van hun leefgebied door illegale houtkap. Bovendien wordt er op roodkruinmangabeys gejaagd. Niet voor niets is Apenheul onderdeel van een fokprogramma voor roodkruinmangabeys. Door samen te werken met andere internationale dierentuinen, houden we samen een reservepopulatie roodkruinmangabeys in stand. 

De groep in Apenheul

In 2016 verhuisden de eerste roodkruinmangabeys vanuit een andere dierentuin naar ons park: één man en drie vrouwen. In de loop van 2017 werden de eerste twee gezonde kinderen geboren. Inmiddels is ook het derde vrouwtje, Michelle, moeder geworden. De kersverse moeder en haar kind zijn al voor bezoekers te zien.

De roodkruinmangabeys herken je aan de roestrode bovenkant van hun hoofd. Daaraan hebben ze hun naam te danken. Ook kenmerkend zijn de spierwitte oogleden van roodkruinmangabeys. Hierdoor worden zij ook wel “de aap met vier ogen” genoemd.

Vruchtbaar seizoen

Met opnieuw een geboorte, is het een enorm vruchtbaar seizoen voor Apenheul. Eind mei werden er nog een bonobo (mensaap) en een Hanuman langoer geboren. In april was er sprake van een babyboom bij de ringstaartmaki’s, met maar liefst 8 jongen. Inmiddels is er ook een geboortegolf gaande bij de doodshoofdapen. En dat is geluk hebben als je Apenheul bezoekt! Al die jonge dieren zorgen namelijk voor de nodige dynamiek bij de apengroepen. Kom je snel op kraamvisite?!

Ook interessant