Home Natuurbehoud ANF-projecten Geelstaartwolaap-project

Het project

Het ANF coördineert het geelstaartwolaap-project in Peru al sinds 2004. We hebben lokale boeren getraind om op een duurzame manier koffie te verbouwen. Zo krijgen we hun ondersteuning voor onze natuurbehoudsdoelen. Boeren die eerder tientallen hectaren bos kapten voor veeteelt, hebben nu genoeg aan één hectare koffieplantage voor voldoende inkomsten. Die koffie kopen wij voor een eerlijke prijs en schenken we vervolgens aan onze gasten in Apenheul: de enige, echte Lazy Monkey koffie!

Resultaten

  • Sinds de start in 2004 is de koffieproductie gestegen naar 9.000 kilo per jaar. 
  • In 2012 is in de Los Chilchos-vallei een natuurgebied van 46.000 hectare tot beschermd gebied verklaard.
  • De lokale bevolking helpt ons bij de bescherming van het nevelwoud.
  • Buiten het natuurgebied branden en kappen boeren bijna geen bos meer.
  • Het project heeft een eervolle vermelding gekregen van het Ministerie voor Natuur en Milieu in Peru.
  • Met educatieve programma's leren we kinderen over natuurbescherming.
  • In 2017 ging een expeditie-team namens Apenheul op zoek naar de geelstaartwolaap in het wild. Het is het team gelukt om de allereerste filmbeelden van de geelstaartwolaap te maken. Bijzonder, want de geelstaartwolaap werd voor het laatst in 2009 gezien. Ons project heeft dus effect!

Wat kan jij nog meer doen?

  • Drink Lazy Monkey koffie! Die schenken we in ons park en verkopen we voor eigen gebruik in onze souvenirshop. Zo help jij de boeren en de dieren in Peru.
  • Maak een gift over op onderstaand rekeningnummer t.n.v. het Apenheul Natuurbehoudfonds, onder vermelding van ‘Geelstaartwolaap-project’. 100% van je donatie komt ten goede aan dit project.

IBAN: NL06TRIO0197986145
BIC: TRIONL2U

Drink onze Lazy Monkey koffie en help de dieren én boeren in Peru!

De volgende stap

Op 11 januari 2016 werd Los Chilchos getroffen door een natuurramp. Een grote modderlawine verwoestte de koffie-installatie van ons project en het huis van de manager. Het Apenheul Natuurbehoudfonds heeft geld ingezameld om het project nieuw leven in te blazen. Dankzij de gulle giften uit Nederland én het harde werken staat de nieuwe koffie-installatie nu als een huis. En… hij werkt! Nu is het tijd voor de volgende stap…

Ook interessant