Home Natuurbehoud ANF-blogs Blogs Jan Vermeer #5 Veel werk voor een kopje koffie

1,2 miljoen kopjes koffie

In 2007 hebben ze, met financiële hulp van de RaboFoundation, hun plantages aan kunnen leggen. Vanaf 2011 is de koffieproductie eindelijk goed op gang gekomen en vorig jaar vorig jaar werd er zelfs zo’n 72.000 kg bessen geoogst. Die zijn op ezels naar de centrale verwerkingsmachine gebracht. Daar verwijdert onze medewerker Ramiro het vruchtvlees en laat de bonen drogen.

De 12.000 kg die dan nog overblijft moet met een ezel naar het stadje Leimebamba gebracht worden. Per ezel kan er 60 kg meegenomen worden en het is een dag lopen. Dus reken maar uit hoeveel werk dat is...  Na verder drogen, selecteren en branden (in Nederland) blijft er van die 72 ton bessen maar 6 ton gebrande koffie over. Toch nog goed voor 1,2 miljoen kopjes koffie!

Meer kennis

Vanaf dit jaar krijgen we ondersteuning van de Nederlandse organisatie ‘Progreso’. Zij sturen Peruviaanse specialisten naar het project om onze boeren de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Zo zal de productie en kwaliteit nog meer verbeteren. In de toekomst hopen we dat de boeren een coöperatie zullen vormen en onze hulp nauwelijks meer nodig hebben. Dan kunnen wij ons richten op andere gemeenschappen, om zo nóg meer mensen te helpen en natuur te beschermen.