Zware reis 

Na een snel ontbijt van rijst met kip klim ik ’s morgens om een uur of 6 op mijn paard. Als we opschieten is het mogelijk om de tocht van 42 kilometer in elf uur af te leggen. Als we moeten klimmen dan doen we dat te paard, maar de gevaarlijke afdalingen en de gebieden met gladde rotsen moeten te voet.

Het is misschien een zware reis, maar je reist wel door een prachtige omgeving. Het pad loopt door het dichte nevelwoud en in de hogere delen (we moeten een bergrug van 3.500 meter hoogte over) door de hoogland graslanden.

Op zoek naar de geelstaartwolaap

Meestal maak ik de tocht in één keer, maar deze keer stoppen we halverwege. We willen op zoek naar de geelstaartwolaap. In alle jaren die we in het gebied werken hebben we hem pas één keer gezien. We zoeken dit keer in een gebied waar geelstaartwolapen in deze periode voor zouden moeten komen omdat bepaalde bomen eetbare vruchten dragen.

Na twee dagen hakken, klimmen en klauteren door het bijna ondoordringbare bos blijkt dat we weer geen geluk hebben. De wolapen zijn waarschijnlijk ergens anders in hun territorium. Moe, maar voldaan, vervolgen we daarom onze reis naar Los Chilchos.