Leymebamba 

Na een lange vlucht vanuit Nederland, een korte binnenlandse vlucht en 10 uur met auto’s en busjes ben ik aangekomen in het plattelandsstadje Leymebamba.

Hier delen auto’s de weg met paarden en ezels, die onmisbaar zijn voor het transport van mensen en goederen in de omliggende bergen. In Leymebamba bevindt zich het kantoor van onze zusterorganisatie NGO UCUMARI.

Koffie en natuurbescherming

Ons project in Peru is eigenlijk heel simpel. Als je niet wilt dat het regenwoud wordt gekapt en dat grazende koeien vervolgens de overgebleven vegetatie vernietigen, dan moet je de lokale bevolking een andere, duurzame bron van inkomsten bieden. Dat hebben we gedaan door een koffieproject op te zetten. In plaats van 25 hectare weiland voor het houden van runderen, heeft een familie nu genoeg aan twee hectare voor het verbouwen van koffie. Het werk is veel minder zwaar en de verdiensten zijn hoger. Daardoor worden de leefomstandigheden van de mensen sterk verbeterd en wordt de natuur ontzien. Dat is pas echt duurzame en eerlijke koffie!