Home Natuurbehoud ANF-blogs Blogs Jan Vermeer #13 Nieuwe apensoort ontdekt!

Bruine titi

In 2008 was ik in het museum van New York, waar ik enkele huiden van bruine titi’s uit Peru zag. Op het label stond dat het “Braziliaanse bruine titi’s” waren, maar ik had daar mijn twijfels over. Van die soort had ik in het museum van Wenen opgezette dieren gezien en die zagen er toch wat anders uit. Daarnaast was er twijfel of de huiden uit New York wel echt in Peru waren verzameld.  Er was maar één mogelijkheid om zekerheid over de situatie te krijgen: een expeditie door de jungle van Centraal-Peru!

Expeditie door de jungle

In 2013 hadden we eindelijk genoeg financiële ondersteuning om een expeditie op touw te zetten. We gingen aan het begin van de regentijd. De rivieren bevatten genoeg water om diep het regenwoud binnen te dringen, maar nog niet dusdanig veel dat het land eromheen overstroomt. De eerste weken zagen we alleen rode titi’s. Deze soort is in 1914 ontdekt en sindsdien een beetje vergeten door de wetenschap. We bleven zoeken en op een gegeven moment lukte het dan toch: we zagen meerdere families bruine titi’s door de bomen springen! ’s Morgens lieten ze hun prachtige gezang horen. De huiden uit New York waren dus toch in deze omgeving verzameld.

Nieuwe soort, nieuwe naam

Verdere bestudering verzekerde ons dat het om een nieuwe soort ging, anders dan de Braziliaanse bruine titi. We noemden hem de “Urumbamba bruine titi”, naar de rivier waarlangs de dieren leven. De soort is gelukkig niet bedreigd. Er is in het gebied nog veel regenwoud en er leven weinig mensen waardoor er weinig jacht is.  De ontdekking van de nieuwe apensoort is belangrijk omdat we zo meer begrijpen van de biodiversiteit in het gebied. Daardoor kunnen we de verschillende soorten beter beschermen. De ontdekking werd zelfs wereldnieuws: tot in Japan werd erover geschreven. Hopelijk zorgt deze aandacht voor meer ondersteuning aan natuurbeschermingsorganisaties.