Home Natuurbehoud ANF-blogs Blogs Jan Vermeer #12 Weten wat je moet beschermen

Natuurbescherming

Een tijdje terug hebben we dankzij fondsen van het IUCN-NL, De Nationale Postcodeloterij en het Otterfonds enkele honderden hectares nevelwoud aangekocht om het woud in Peru te beschermen. Dankzij deze fondsen kunnen we in deze nieuwe, beschermde gebieden ook onderzoek doen naar de dieren en planten die er voorkomen om ze – indien nodig - te beschermen.

Nieuwe informatie, nieuwe vragen

In november 2014 ging een expeditie biologen het woud in. Dag en nacht liepen zij door het nevelwoud om allerlei dieren en planten die zij tegenkwamen te documenteren. Er werden kikkers en hagedissen gevangen, opgemeten en gefotografeerd. Hetzelfde gebeurde met vogels, knaagdieren, vleermuizen en planten. Het resultaat was een lange lijst met planten en dieren die de onderzoekers in het nevelwoud hadden gezien.

Vervolgens moesten de onderzoekers al die planten en dieren identificeren. Dat is nog niet zo’n eenvoudige klus. Wat we al zeker weten, is dat we minimaal één nieuwe soort hagedis hebben ontdekt. Ook kunnen we twee nieuwe soorten kikkers en vier nieuwe soorten orchideeën aan de lange lijst toevoegen. Het onderzoek laat zien hoe belangrijk ons aangekochte gebied is voor het behoud van de biodiversiteit. Met iedere gekapte hectare woud kunnen enkele soorten dieren en planten verloren gaan. Laten we dus hopen dat we dit in de toekomst, samen met de hulp van de lokale bevolking, kunnen voorkomen door de natuur te blijven beschermen.