Home Natuurbehoud ANF-blogs Blogs Jan Vermeer #11 Gouden toekomst voor de gouden leeuwaap?

Populaire aapjes

Sinds de komst van Europeanen in het leefgebied van de leeuwaapjes – het Atlantische regenwoud aan de oostkust van Brazilië – is meer dan 98 procent van hun leefgebied verdwenen. De aapjes waren ook nogal populair als huisdier. En dierentuinen wilden deze exclusieve soort graag aan hun collectie toevoegen. Met als gevolg dat honderden gouden leeuwaapjes naar Europa werden verscheept.

Internationaal fokprogramma

Gelukkig kon deze apensoort op het nippertje voor uitsterven behoed worden, dankzij een goede samenwerking tussen natuurbeschermers en dierentuinen. Natuurbeschermers zorgden voor de bescherming van de laatste stukken woud en de dierentuinen begonnen een internationaal fokprogramma.

Een paar jaar na het opzetten van dit fokprogramma, konden de Europese dierentuinen hun eerste leeuwaapjes naar Brazilië sturen om daar de wilde populatie te versterken. Toch bleek dat erg moeilijk te zijn. Leeuwaapjes die in gevangenschap geboren zijn, kunnen namelijk niet zomaar in het wild overleven. In Apenheul werden de leeuwaapjes daarom getraind om zelf op zoek te gaan naar eten in het bos.

Bergopwaarts

Uiteindelijk werden de dieren geherintroduceerd in het wild en begonnen de ‘tamme’ leeuwaapjes zich te mengen met de wilde populatie. Inmiddels gaat het heel goed met de soort. Recente onderzoeken tonen aan dat er mogelijk weer meer dan 3.000 gouden leeuwaapjes in het wild leven. Wel leven ze nog in geïsoleerde stukken regenwoud. Er moet dus nog hard gewerkt worden om de verschillende populaties met elkaar in contact te brengen.