We proberen onder andere het ecotoerisme te ontwikkelen. Zo geven we de lokale, arme bevolking een alternatieve inkomstenbron, zodat ze minder bos hoeven te kappen: het leefgebied van de zeldzame blauwoogmaki.

Spannend

Na een schitterende tocht met ons bootje dwars door de mangrovebossen, waarbij we zelfs een visarend hebben gespot, arriveren we op het strand. Hier brengen we een bezoek aan een klein vissersdorpje van de Sakalava stam. De groep toeristen vindt het best spannend, want vanaf hier moeten we over een onbekende weg nog kilometers afleggen om in het leefgebied van de blauwoogmaki’s te komen. Onze bagage verdwijnt voor ons uit op de hoofden van dragers en wij lopen uren door een roodgekleurd landschap, op weg naar ons tentenkamp.

Rijke flora en fauna

Sahamalaza is echt een geweldige plek om op avontuur te gaan. Het afgelopen jaar heb ik op deze plek onderzocht hoeveel blauwoogmaki’s er nog leven. In dit rode landschap liggen her en der nog prachtige bossen, met unieke vogels, planten en halfapen. Tijdens onze zoektocht door het bos komen we verschillende wilde dieren tegen, waaronder dag- en nachtactieve halfapen, paradise flycatchers (waaierstaartvliegenvangers) en bladstaartgecko’s. Onze groep is hier helemaal alleen, zonder andere toeristen.

Sterrenhemel

Als de dag ten einde loopt, kleurt de ondergaande zon het landschap nog roder en het uitzicht is onwerkelijk mooi. Na een heerlijke, op het vuur bereide maaltijd zien we dat er een immense sterrenhemel boven ons is verschenen, waarbij de Melkweg heel duidelijk te zien is.

We gaan op de grond liggen en voelen ons heel even heel klein. Verschillende sterrenbeelden zijn in deze tijd van het jaar op het zuidelijk halfrond zichtbaar: Orion, Scorpio, Virgo, Pisces… Langzaam beginnen onze ogen dicht te vallen. Na de hele dag buiten, is het zo tijd de comfortabele safaritenten op te zoeken.

Onvergetelijk

Voor mij was het een heel bijzondere ervaring om de deelnemers van de ecoreis zo enthousiast te zien over het onderzoek dat we hier doen en hoe we de halfapen kunnen beschermen. Ze wilden alles weten over de dieren en planten die we tegenkwamen, ons onderzoek en de problematiek rondom de natuurbescherming op Madagaskar. Het was een onvergetelijke ervaring deel uit te mogen maken van dit avontuur en ik kijk ernaar uit volgend jaar weer op pad te gaan!