Home Natuurbehoud ANF-blogs Blogs Hans Dignum #1 Wederopbouw koffieproject

Perfectionist

Onze bouwcoördinator Alan Melendez is een perfectionist en werkt momenteel aan een slimme oplossing om het giftige afvalwater schoon in de rivier te laten komen. Het afvalwater van de koffie haalt namelijk alle zuurstof uit het water, waardoor het leven in het water dood gaat. Dat willen we koste wat kost voorkomen.

3.600 kilo cement… per muilezel

Voor zo’n systeem is heel veel bouwmateriaal nodig. Om al die materialen bij Alan te krijgen, moet eerst alles met een vrachtauto vanuit het verre Chachapoyas naar Leymebamba en daarna per muilezel naar Los Chilchos vervoerd worden. Alleen al voor de steunpilaren en de vloer zijn 90 zakken cement van 40 kilo per stuk, plus betonijzer nodig. Die worden per muilezel (!) naar Los Chilchos vervoerd!

Zonne- en waterenergie

Voor het opwekken van energie zijn er een aantal zonnepanelen geïnstalleerd. Hierdoor hoeft de benzine-slurpende generator minder te draaien. Volgend jaar hopen we nog een paar zonnepanelen aan te kunnen schaffen om in de informatieruimte films en documentaires te kunnen tonen. De koffieverwerkingsinstallatie zelf wordt nog aangedreven door een benzinemotor, maar hopelijk kan deze in de toekomst ook vervangen worden door een op waterenergie aangedreven elektromotor.

Eeuwenoude traditie

Het huis van manager Remiro heeft inmiddels twee verdiepingen en is volgens de eeuwenoude Andes-traditie duurzaam gebouwd met ‘tapial’-blokken, bestaande uit samengeperste grond, gemengd met stro en paardenpoep. Allemaal materialen die lokaal gewonnen worden. Bij het uitgraven van de aarde op locatie werden zelfs een aantal bijzondere gebruiksvoorwerpen van de Chacha- en Inka-culturen gevonden. Een teken dat hier al eeuwen lang landbouw wordt gedreven.