Publiekstrekker

De doodshoofdapen zijn voor veel bezoekers het hoogtepunt van het dagje Apenheul. Ze zijn met heel veel, ze zijn nieuwsgierig, grappig en als je geluk hebt, dan komt er ook nog één op je zitten. Dit voorjaar zijn er weer veel baby’s geboren en dat maakt de dynamiek in de groep des te leuker. Je ziet veel jonge doodshoofdapen die de wereld om zich heen verkennen of lekker met elkaar spelen.

Pubers

Inmiddels zijn die jonge doodshoofdapen al flink gegroeid en bereiken ze de leeftijd dat ze gaan puberen. Het is heel leuk om die actieve doodshoofdapen te zien die hun omgeving steeds meer ontdekken. Net als bij mensenpubers, is dit ook de fase waarin de jonge doodshoofdapen hun grenzen verkennen. In een park waar ze niet alleen samenleven met hun soortgenoten, maar ook te maken hebben met dierverzorgers en bezoekers, betekent dat ook dat ze ónze grenzen verkennen en soms wat brutaler worden.

Opvoeding

Net als mensenkinderen moeten ook jonge doodshoofdapen leren wat wel en niet mag. De opvoeding van de doodshoofdapen ligt bij hun eigen familie. Maar soms treffen wij ook maatregelen om te voorkomen dat de doodshoofdapen te brutaal worden. Op dit moment proberen we verschillende dingen uit. Eén daarvan is dat we nog strenger controleren op buggy’s en goed afsluitbare tassen. We vragen bezoekers er extra goed op te letten dat er niets te halen valt in de buggy. En we delen 100% aapvrije tassen uit bij de ingang; hiervan kan de rits met een haakje worden vastgezet. Zo leren de apen vanzelf dat er niets te halen valt. Daarnaast kan het zijn dat een dierverzorger even in moet grijpen als hij of zij ziet dat een doodshoofdaap brutaal gedrag vertoont. Soms valt dat voor jou als bezoeker niet eens op. Uiteindelijk leren de dieren wat wel en niet mag en houden we het gezellig in het doodshoofdapengebied.

Wat betekent dit voor jou als bezoeker?

Laten we voorop stellen dat jij als bezoeker nog steeds kan genieten van de loslopende doodshoofdapen. En dat - als de dieren daar zelf voor kiezen - ze ook nog op je mogen komen. Dat zal niet veranderen. Wel letten we heel goed op het gedrag van de dieren en komt het soms voor dat dierverzorgers in moeten grijpen als ze een puberaap zien dat ongewenst gedrag vertoont. We hopen dat je daar begrip voor hebt. Want zo zorgen we er samen voor dat het doodshoofdapengebied een hoogtepunt blijft voor iedereen.