Home Het park 50 jaar Apenheul

Het begin

Apenheul wordt in 1971 opgericht door de Rotterdamse fotograaf Wim Mager. Apenheul gaat open op 12 juli 1971. Het park is nog klein, maar wereldwijd revolutionair! In de jaren zestig koopt hij twee dwergaapjes in een dierenwinkel. Dat kan in die tijd nog gewoon. En iets wat als een hobby begin, loopt al snel uit de hand. Het paartje krijgt jongen. Wim besluit zijn baan als fotograaf op te geven en ontwikkelt het Apenheul-idee. Wim heeft een bijzondere kijk op het houden van apen. Het principe is simpel: mensen beleven meer plezier aan dieren als die het naar hun zin hebben. De dieren moeten hun eigen gang kunnen gaan én zichzelf zijn. Dus geen apen in kooien of achter tralies, maar in grote, natuurlijke buitenverblijven in een bosrijke omgeving.123

Apenheul weetjes door de jaren heen

Hieronder vind je allerlei leuke Apenheul-weetjes van de afgelopen 50 jaar.

  • 1971 We openen onze deuren onder de naam ‘Wolapensanctuarium het Apenheul’ met vijf wolapen.

    1972 De eerste wolaap, Yoko, wordt in Apenheul geboren.

    1972 Er komen zes slingerapen naar Apenheul. Waaronder 'Pepi'.

    1975 De gorillaverblijven en -eilanden worden gebouwd.

    1976 De laagland gorilla's zijn voor het eerste voor bezoekers te zien. Deze soort komt uit het tropisch regenwoud van Centraal Afrika. De gorillaverblijven en de eilanden worden geopend.

    1976 De eerste doodshoofdapen komen naar Apenheul en lopen los tussen de bezoekers.

    1979 In augustus 1979 wordt Kriba, het eerste gorilla-jong in Apenheul, geboren. Een historische dag, want in die tijd kwam de geboorte van een gorilla-jong in een dierentuin niet zo vaak voor.

    1980 De wolapen lopen regelmatig los in park Berg & Bos. Om te voorkomen dat ze bij het restaurant lekker kunnen eten, wordt een speciaal hek ontworpen en aangelegd. 

     

  • 1981 Door brand in de blokhut waarin Apenheul is begonnen komen veel apen om het leven. Slingeraap Pepi is één van de overlevenden, zij woont nog steeds in Apenheul.

    1981 Het dwaalbos met doodshoofdapen wordt in gebruik genomen.

    1982 Tijdens de bevalling van gorillavrouwtje Mandji in Apenheul treden complicaties op. Mandji wordt onder verdoving naar het Lukas Ziekenhuis gebracht. Met behulp van een zuignap bevalt zij van zoon Lukas.

    1982 De eerste berberapen arriveren in Apenheul.

    1982 Het eerste gibboneiland wordt aangelegd.

    1983 Het nieuwe hoofdgebouw is klaar en wordt in gebruik genomen.

    1984 Dian Fossy presenteert de Nederlandse vertaling van het haar beroemde en succesvol verfilmde boek ‘Gorillas in the Mist’ op Apenheul.

    1985 De eerste ringstaartmaki's komen naar Apenheul.

    1986 Apenheul wordt een stichting waarvan de opbrengsten geïnvesteerd worden in natuureducatie en soortbehoud.

    1987 De eerste vari's komen naar Apenheul.

    1987 Apenheul wordt lid van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.

    1988 Tine Griede geeft de eerste gidsencursus. In dit jaar zijn ook de eerste rondleidingen te boeken.

    1989 De eerste bijdrage aan een natuurbeschermingsproject is een feit. Het betreft educatie van de plaatselijke bevolking en beschermingswerk van de geelstaartwolaap, die leeft in de bergwouden van Noord-Peru.

  • 1993 De eerste en enige geboorte van drie rode vari's in Apenheul. Een daarvan is James. Hij huppelt nog steeds rond in Apenheul, met vier andere mannetjes.

    1994 Apenheul Natuurbehoud Fonds (ANF) wordt opgericht.

    1996 De eerste bonobo's arriveren in Apenheul.

    1996 Prinses Margriet opent het nieuwe doodshoofdapengebied. Dit is het gebied zoals we het nu kennen. Ook het Dayakgebouw en Madagaskargebied worden geopend waardoor het park een totale oppervlakte krijgt van, de huidige, 12 hectare.

    1997 Wim Mager vertrekt naar Frankrijk en richt daar een tweede park op met hetzelfde concept als Apenheul. In Frankrijk heet het park: La Vallée des Singes.

    1997 Bert de Boer wordt algemeen directeur.

    1999 De eerste orang-oetans arriveren in Apenheul. Ze nemen hun intrek in een speciaal voor hen ontworpen gebouw.

  • 2002 Het Apenboompad wordt geopend. Dit is een vlonderpad hoog tussen de bomen, waar bezoekers allerlei apen kunnen spotten.

    2005 Zilverrug Bongo, icoon van Apenheul, komt te overlijden. Bongo heeft 30 jaar in Apenheul geleefd.

    2006 In november komt gorillaman Jambo naar Apenheul. Hij is dan 13 jaar en wordt de nieuwe leider van de groep.

    2008 Wim Mager overlijdt op 23 maart op 67-jarige leeftijd.

    2009 Bert de Boer vertrekt en Coen de Ruiter wordt algemeen directeur.

    2010 Prinses Maxima opent de CO2-neutrale congreslocatie de St@art.

  • 2011 Duurzaam ondernemen staat in Apenheul voorop. Apenheul krijgt het Green Key keurmerk. Dit is een internationaal keurmerk voor duurzame organisaties in de vrijetijdssector.

    2011 Er is een babyboom bij de gorilla’s. Maar liefst vijf gorillavrouwtjes krijgen een kleintje.

    2012 Op 20 maart overlijdt orang-oetan Karl. Hij werd bijna 52 jaar en had veel last van ouderdomskwalen. Het was de oudste orang-oetan in een Europese dierentuin.

    2012 Apenheul ontvangt voor de eerste keer een gouden Green Key certificaat. Tot op de dag van vandaag heeft Apenheul deze nog steeds.

    2013 Orang-oetanman Amos ontwikkelt zich in een paar maanden tijd als een man met wangzakken. Ook werd hij bekend door de grote landelijke campagne.

    2014 Apenheul haalt een nieuwe aapsoort binnen: de Hanuman langoeren. Apenheul is daarmee de enige dierentuin in Nederland waar deze heilige apen uit India worden gehouden.

    2014 Het seizoen wordt afgesloten met een record: 581.000 bezoekers brachten in 2014 een bezoek aan Apenheul.

    2014 ‘Gorillawereld’ wordt geopend. Hier komen educatie en beleving voor bezoekers samen.

    2015 De start van een speciale voedselkeuken. Hier wordt al het eten voor de apen klaargemaakt.

    2016 ANWB-leden uit heel Nederland verkiezen Apenheul tot Leukste uitje van Nederland.

    2017 Roel Welsing wordt algemeen directeur.

    2018 Vanuit Taipei Zoo wordt Bao Bao naar Apenheul vervoerd om de nieuwe leider van de gorillagroep te worden.

    2018 Jambo, de dominantste gorillaman tot dan toe, wordt samen met zijn drie zonen naar Al Ain Zoo in de Verenigde Arabische Emiraten verplaatst. Hij had in Apeldoorn voor voldoende nageslacht gezorgd.

    2018 Pepi wordt op 1 mei 50 jaar! Pepi hoorde bij een van de zes eerste slingerapen die een jaar na de oprichting al naar Apenheul kwamen. Van dit groepje is alleen Pepi nog over.

    2019 De gorilla voederpresentatie wordt tijdens de Diamond Theme Park Awards voor de eerste keer verkozen tot beste demonstratieshow van Nederland en België.

    2020 Apenheul wordt lid van de Sustainable Development Goals, SDG-community van Nederland. De Sustainable Development Goals, oftewel de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, sluiten aan bij de visie, missie, strategie en werkwijze van Apenheul.

    2020 Prinses Margriet opent het nieuwe losloopgebied voor dwergapen, met de grootste insectenmuur ter wereld. Het nieuwe losloopgebied is onderdeel van een groter geheel waar ook een nieuw restaurant en speeltuin zijn gebouwd.

                   

     

Uniek jubileumboek

Speciaal voor ons jubileum brengen we dit seizoen een Apenheul jubileumboek uit. In dit boek staan prachtige foto’s en exclusieve interviews met personen die veel voor Apenheul hebben betekend en/of nog steeds doen. Een echte must-have voor elke Apenheulliefhebber!

Bestel het jubileumboek via Boekhandel Nawijn & Polak voor slechts € 19,50.

Kunstwerk in de binnenstad van Apeldoorn

Ter ere van onze 50e verjaardag heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden in de binnenstad van Apeldoorn een prachtig kunstwerk van Florentijn Hofman onthuld. Prinses Margriet is beschermvrouwe van Apenheul.
Het kunstwerk krijgt een blijvende plek in de stad en staat symbool voor de verbondenheid van ons park met de stad Apeldoorn. Een mooie, blijvende herinnering aan ons 50-jarig bestaan!

Naast dit prachtige kunstwerk was er, tot 26 oktober 2021, ook een gratis Buitenmuseum in de binnenstad te bekijken, geheel in het teken van 50 jaar Apenheul. In samenwerking met de Gemeente Apeldoorn is een route langs meer dan 40 etalages uitgestippeld. Tijdens deze route ontdekte men het bijzondere verhaal over de historie van ons park. Naast de prachtige beelden was ook een audiotour te volgen. Volg de audiotour nu online. 

Ook interessant