Home Ontdek & leer Gorillababy

Naam gorillababy is bekend

Mei 2021 De winnende naam is tijdens de livestream bekend gemaakt! De kleine heeft de naam Kiango gekregen. Kiango betekent 'licht'. Het jong is een lichtpuntje in deze tijd van de pandemie. Hij brengt vrolijkheid en een andere dynamiek in de gorillagroep. De geboorte van de eerste nakomeling van Bao Bao is natuurlijk ook een groot lichtpunt voor het soortbehoud. Welkom lieve Kiango!

Kijk de livestream van zaterdag 1 mei 2021 terug.

Naamverkiezing

April 2021 De Top 5 namen zijn bekend! Onze dierverzorgers hebben uit ruim 2.600 namen een Top 5 gekozen. Tijdens de livestream op zaterdag 1 mei maken we de winnende naam in Apenheul bekend. De inzenders die als eerste de naam hebben ingezonden via de website hebben persoonlijk bericht van ons ontvangen.

De top 5 in willekeurige volgorde:

  • Kymani: betekent 'avontuurlijke reiziger'. 
  • Kizazi: betekent nageslacht. De 1e zoon van Bao Bao.
  • Kiango: betekent licht. Een lichtpuntje, geboren in een tijd waarin we allemaal wel een lichtpuntje kunnen gebruiken.
  • Kaizari: bekent keizer.
  • Mwenzi: staat voor metgezel, maatje. 

50e gorilla geboren tijdens 50-jarig jubileum

Maart 2021 Gorilla Gyasi is, voor de tweede keer, bevallen van een gezond jong. Moeder Gyasi en de baby maken het goed. Het geslacht van het jong is nog niet bekend. We bestaan dit jaar 50 jaar en dit is de 50e gorillababy die in ons prachtige natuurpark is geboren. Opnieuw een hele bijzondere gebeurtenis, want dit is de eerste nakomeling van zilverrug Bao Bao.

Eerste nakomeling zilverrug Bao Bao
Apenheul maakt deel uit van het Europees fokprogramma (EEP) voor gorilla’s om deze bedreigde diersoort in dierentuinen in stand te houden. Inmiddels zijn de genen van vele gorilla’s, die in Apenheul zijn geboren, wereldwijd verspreid. De genen van vader Bao Bao waren tot op heden niet vertegenwoordigd in het fokprogramma omdat hij jarenlang zonder vrouwen heeft geleefd. Twee jaar geleden is de zilverrug naar Apenheul gekomen om voor nageslacht te zorgen. Het was destijds spannend hoe hij zich in een groep zou gedragen. “We zijn heel blij dat er een gezonde gorillababy geboren is. Het was erg spannend of Bao Bao de juiste leider van de groep kon worden en hij had ook nog nooit gepaard. Stap voor stap hebben de dierverzorgers hem laten wennen en dat er nu een gezonde baby is geboren is de kroon op ons werk. Dit gorillajong is de eerste die de helft van de genen van Bao Bao met zich meedraagt en dat is heel belangrijk!”: zegt Dik Eenink dierverzorger van Apenheul.

Ervaren moeder én oma
Het is belangrijk voor een gorillagroep dat er jongen worden geboren. Een geboorte bevordert het welzijn van de gorillagroep: de jongen zorgen voor dynamiek en jonge gorillavrouwtjes kunnen het moederschap zo afkijken. Gyasi is een ervaren moeder en is onlangs oma geworden. Haar dochter Tayari, die in november 2019 naar Taipei Zoo verhuisde, is ook bevallen. Beiden maken het goed. Het jong van Tayari heeft de naam Jabali gekregen.

Zwangerschapsupdate

Januari 2021 Wanneer Gyasi gaat bevallen is nog even de vraag, maar een gorillazwangerschap duurt ongeveer 8,5 maand. In het wild worden gorillajongen meestal ’s nachts geboren. Zo heeft de nieuwbakken gorillamoeder voldoende tijd om van de bevalling bij te komen en ’s ochtends met de groep verder te trekken. Ook in Apenheul regelt de natuur het zelf en worden de meeste gorillajongen in de nacht geboren. De buik van gorillavrouwtje Gyasi groeit zichtbaar. Ondanks de van nature toch al bolle buik is sinds een tijdje een bolling te zien. Sloeg ze in het begin van haar zwangerschap haar ontbijt nog wel eens over, inmiddels eet ze voor twee en is ze in een maand tijd al vijf kilo aangekomen. Het jong zal bij de geboorte rond de 1,5 kilo wegen. 

Gorillababy op komst

Oktober 2020 Gorillababy in Apenheul op komst: zilverrug Bao Bao zorgt voor zijn eerste nakomeling! Ruim twee jaar geleden is gorillaman Bao Bao vanuit Taipei Zoo in Taiwan naar ons park gekomen om leider van de groep te worden en voor nageslacht te zorgen. Bao Bao heeft lang alleen geleefd en zijn genen waren nog niet vertegenwoordigd in het internationale fokprogramma. Wij zijn dus reuze blij dat er een gorillababy op komst is!

Het gaat goed met Gyasi (op de rechter foto) ondanks een aantal zwangerschapskwaaltjes aan het begin van de zwangerschap. Eén daarvan werd gelijk herkend door Daniëlle, gorillaverzorgster én zelf ook zwanger. Daniëlle vertelt: “Ik had in het begin van mijn zwangerschap weinig eetlust in de ochtend, ik herkende dit bij Gyasi. Ze at ‘s ochtends bijna niets.” De dierverzorgers weten niet precies hoeveel weken Gyasi zwanger is. Er worden bij gorilla’s geen echo’s gemaakt. Ook bolt de buik van gorillavrouwtjes niet erg op. Gorilla’s hebben van nature al een bolle buik, omdat ze een langer darmstelsel hebben dan mensen. Het is dus gissen naar een datum waarop Gyasi zal bevallen. Als Daniëlle toch moet gokken zegt ze: “Ik denk dat het jong eind januari/begin februari wordt geboren. Dat zou leuk zijn, want rond die tijd ben ik zelf ook uitgerekend.”

Fantastisch nieuws: Er is een gorillababy op komst! We verwachten dat de gorillababy begin 2021 geboren wordt.