Home Ontdek & leer Gorillababy op komst

Het is heel belangrijk voor een gorillagroep dat er jongen worden geboren. Een geboorte bevordert het welzijn van de gorillagroep: de jongen zorgen voor dynamiek en jonge gorillavrouwtjes kunnen het moederschap zo afkijken. Omdat Bao Bao lang alleen heeft geleefd moest hij wennen aan het leven met zes vrouwen. Wij hebben Bao Bao de tijd gegeven om in zijn rol als fokman en zilverrug te groeien. Het duurde dan ook even voordat de eerste paringen werden waargenomen. Ondanks het feit dat de gorilla vrouwen duidelijk aangaven wat ze wilden, hapte Bao Bao nog niet direct toe. De gorillaverzorgers wisten dat dit soms wat tijd nodig heeft en ze kregen gelijk. Gorillavrouwtje Gyasi (18 jaar oud) is zwanger. Zij heeft al een dochter, Tayari, op de wereld gezet. Tayari is in november 2019 naar Taipei Zoo verhuisd. Leuk detail: Tayari staat op het punt om te bevallen van haar eerste jong.  

Gyasi net zwanger

Het gaat goed met Gyasi (op de rechter foto) ondanks een aantal zwangerschapskwaaltjes aan het begin van de zwangerschap. Eén daarvan werd gelijk herkend door Daniëlle, gorillaverzorgster én zelf ook zwanger. Daniëlle vertelt: “Ik had in het begin van mijn zwangerschap weinig eetlust in de ochtend, ik herkende dit bij Gyasi. Ze at ‘s ochtends bijna niets.” De dierverzorgers weten niet precies hoeveel weken Gyasi zwanger is. Er worden bij gorilla’s geen echo’s gemaakt. Ook bolt de buik van gorillavrouwtjes niet erg op. Gorilla’s hebben van nature al een bolle buik, omdat ze een langer darmstelsel hebben dan mensen. Het is dus gissen naar een datum waarop Gyasi zal bevallen. Als Daniëlle toch moet gokken zegt ze: “Ik denk dat het jong eind januari/begin februari wordt geboren. Dat zou leuk zijn, want rond die tijd ben ik zelf ook uitgerekend.”

Zwangerschapsupdate

Wanneer Gyasi gaat bevallen is nog even de vraag, maar een gorillazwangerschap duurt ongeveer 8,5 maand. In het wild worden gorillajongen meestal ’s nachts geboren. Zo heeft de nieuwbakken gorillamoeder voldoende tijd om van de bevalling bij te komen en ’s ochtends met de groep verder te trekken. Ook in Apenheul regelt de natuur het zelf en worden de meeste gorillajongen in de nacht geboren. De buik van gorillavrouwtje Gyasi groeit zichtbaar. Ondanks de van nature toch al bolle buik is sinds een tijdje een bolling te zien. Sloeg ze in het begin van haar zwangerschap haar ontbijt nog wel eens over, inmiddels eet ze voor twee en is ze in een maand tijd al vijf kilo aangekomen. Het jong zal bij de geboorte rond de 1,5 kilo wegen. 

Fantastisch nieuws: Er is een gorillababy op komst! We verwachten dat de gorillababy begin 2021 geboren wordt.