Home Apen-ABC Pygmee-oeistiti

Uiterlijk

De pygmee-oeistiti  is één van de kleinste apen die er bestaat. Kleiner zal je ze in Apenheul in elk geval niet tegenkomen! Er passen ongeveer 1.500 pygmee-oeistiti’s in één volwassen gorillaman! Pygmee-oeistiti’s zijn ongeveer 13 centimeter groot (als je de staart niet meerekent) en horen dus bij de dwergapen. De mannetjes en vrouwtjes zijn ongeveer even groot. Pygmee-oeistiti’s hebben een goudachtige, bruine vacht. Op hun rug zie je een vlekkenpatroon. Pygmee-oeistiti’s hebben een beitelvormig gebit. Handig, want deze kleine apen zijn gek op gom, een soort boomsappen. Met hun kleine tandjes kunnen ze dus uitstekend gaatjes boren in de bast van bomen. En om al die sappen goed te kunnen verteren, hebben ze speciale darmen met een soort zakje tussen de dikke en dunne darm.

Leefgebied

Pygmee-oeisti’s leven in het wild in Brazilië, Peru en Ecuador (Zuid-Amerika). Daar kom je ze vooral tegen in de onderste lagen van de regenwouden en in bossen langs rivieroevers.

Leefwijze

De pygmee-oeisti’s leven in kleine groepen van 2-9 dieren. In elke groep is altijd één dominant paar met hun nageslacht (uit eerdere worpen) en mogelijk nog enkele niet verwante volwassenen.

Gedrag

Pygmee-oeistiti’s zijn heel territoriaal. Ze zijn heel alert en staan constant op scherp. Ze kunnen hun hoofd 180 graden draaien. Handig om te kijken of er vijanden in de buurt zijn! Pygmee-oeistiti’s kunnen wekenlang in één knaagboom leven. Het hele leven Het leven van de familiegroep draait helemaal om de knaagboom waar ze wekenlang in leven. De hele groep helpt mee om hun ‘eigen bomen’ te verdedigen tegen andere groepen en vijanden. Zeker het dreiggedrag van de mannen ziet er bijzonder uit. Hij zet dan zijn haren op, gaat met zijn rug naar de ‘dreiging’ toe staan en laat zijn ballen zien, terwijl hij achterom kijkt! Pygmee-oeistiti’s communiceren met gezichtsuitdrukkingen en geluiden met elkaar. Ze laten heel hoge piepjes horen. En dat kan best pijnlijk aan je oren zijn!

Voortplanting

Pygmee-oeistiti’s krijgen twee keer per jaar een tweeling. Ook drielingen komen weleens voor. De kleintjes zijn bij de geboorte ongeveer net zo groot als een walnoot. Direct na de geboorte gaat het kleintje mee op vaders rug. Het komt alleen bij de moeder om melk te drinken. Na zo’n 6 tot 8 weken kan het kleintje zelfstandig lopen. Het grootbrengen van al die tweelingen is best een zware klus. Daarom helpt de hele familie mee met de opvoeding: broertjes en zusjes spelen ook met de kleintjes, dragen ze mee of delen hun eten. De kinderen blijven bij het gezin tot ze ongeveer 1,5 à 2 jaar oud zijn. Dan verlaten de oudste kinderen hun familie. Ze gaan dan op zoek naar een partner om zelf een familie te stichten.

Situatie in het wild

De pygmee-oestiti’s worden niet bedreigd. Wel zijn er minder pygmee-oeistiti’s in het wild doordat hun leefgebied verdwijnt. Bossen worden gekapt en de pygmee-oeistiti’s worden soms gevangen en als huisdier verhandeld.

In Apenheul

De pygmee-oeistitit’s zijn de kleinste apen in Apenheul. Je vindt ze bovenop het Apenboompad. Daar delen ze een verblijf met de zilver-oeistiti’s.

 

Leuke weetjes

  • Tijd om te slapen? De pygmee-oeistiti’s doen dat gezellig samen met de hele familie in een boomholte. Knus!
  • In Apenheul krijgen de pygmee-oeistiti’s Arabisch gom. Dit komt van acaciabomen. In de gom zit veel calcium. Dierverzorgers stoppen het gom in gaatjes in houtblokken. De oeistiti’s zijn er dan flink druk mee om aan de gaatjes te knagen en de gom eruit te likken. Zo stimuleren we hun natuurlijke gedrag.
  • Pygmee-oeistiti’s hebben klauwtjes. Daarmee kunnen ze zich goed vasthouden aan gladde stammen als ze door de bomen klimmen. kunnen ze (net als eekhoorns) goed klimmen, zelfs langs dikke, gladde stammen, ook heel hard rennen en springen van de ene tak naar de andere.