Home Apen-ABC Alaotra bamboemaki

Uiterlijk

Alaotra bamboemaki’s zijn halfapen. Je herkent ze aan hun spitse snuit, met een natte neuspunt. Ze hebben een bruine, wollige vacht. Op hun onderarmen, bij hun oksels en bij hun anus hebben ze geurklieren. Via deze klieren laten ze geuren achter in hun gebied, bijvoorbeeld op takken. Zo maken ze andere dieren duidelijk wat hun territorium is.

Leefgebied 

Alaotra bamboemaki’s leven in het wild op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Dit is de enige plek ter wereld waar ze in het wild voorkomen. De bamboemaki's leven in moerassen, rietvelden en papyrusvelden bij het Alaotrameer (het grootste meer van Madagaskar).

Leefwijze

Alaotra bamboemaki’s leven in kleine familiegroepen. In zo’n groepje leven een volwassen man en vrouw samen met hun kinderen. En net als bij de meeste andere halfapen, zijn de vrouwen dominant. Zij hebben bijvoorbeeld als eerste recht op de lekkerste hapjes. De mannen hebben een stuk minder te vertellen.

Gedrag

Alaotra bamboemaki’s communiceren op verschillende manieren met elkaar. Ze gebruiken bijvoorbeeld  geuren om elkaar duidelijk te maken wat hun gebied is. Maar ze communiceren ook met geluiden. Door zachtjes naar elkaar te grommen, zorgen ze voor samenhang in de groep. Dreigt er gevaar? Dan laten ze een alarmroep horen. Heel hard en krachtig roepen ze dan iets wat klinkt als ‘creeee’. Alaotra bamboemaki’s onderhouden hun sociale contacten ook door elkaar te vlooien. Dit doen ze met hun ondertandentanden, die een soort kammetje vormen.

Voortplanting

Bij Alaotra bamboemaki's kunnen de vrouwtjes kinderen krijgen als ze ongeveer twee jaar oud zijn. De jongen worden met een grijze vacht geboren. De eerste twee weken heeft het kleintje alle hulp van de moeder nodig. Pas daarna wordt het zelfstandiger. Als de vrouwtjes kinderen krijgen, veranderen ze in echte pitbulls die hun kroost goed beschermen. Je kan dan maar beter uit de buurt blijven! Als mannetjes ongeveer drie jaar oud zijn, verlaten ze de groep waar ze zijn geboren. Vrouwtjes doen dat al iets eerder: als ze ongeveer twee jaar zijn. Ze gaan dan op zoek naar een ander mannetje of vrouwtje om een eigen familie mee te stichten.

Situatie in het wild

Het gaat niet goed met de Alaotra bamboemaki’s in het wild. Ze behoorden in 2018 tot de 25 meest bedreigde primaten soorten ter wereld! Dit komt onder andere doordat hun leefgebied verdwijnt. De lokale bevolking op Madagaskar is heel arm. Zij verbranden de papyrusvelden waar de Alaotra bamboemaki’s leven om er bijvoorbeeld rijst te verbouwen.

In Apenheul

Er zijn verschillende (onder)soorten bamboemaki’s. De soort die je in Apenheul kan bewonderen, zie je niet zo vaak. In heel Europa zijn er maar zo’n 55 van deze Alaotra bamboemaki’s in dierentuinen te bewonderen! De Alaotra bamboemaki’s in Apenheul delen hun verblijf met een andere halfapensoort: de kroonsifaka’s.

Fokprogramma  

Apenheul is onderdeel van het Europese fokprogramma (EEP) voor Alaotra bamboemaki’s. Door samen te werken met andere dierentuinen, houden we een reservepopulatie van deze soort in dierentuinen in stand.

Leuke weetjes

  • Vanwege hun naam denk je misschien dat de bamboemaki's bamboe eten. Toch is dat in het wild niet zo. Er groeit namelijk geen bamboe meer langs het Alaotrameer. In het wild eten de Alaotra bamboemaki’s vooral riet en papyrus. In Apenheul staat bamboe wél op hun menu.
  • Een grappig gezicht: Alaotra bamboemaki-moeders dragen hun kleintjes de eerste weken in hun mond als ze ze willen oppakken of verplaatsen.